درس آموخته های زلزله بم، بمناسبت 5 دی ماه سالروز زلزله بم

امتیاز کاربر:  / 0
ضعیفعالی

مهندس بشارت کارشناس مسوول بهداشت محیط و حرفه ای شهر فیروزه در سالروز زلزله بم به خبرنگار وبدا گفت: 5 دی ماه هر سال یادآور زلزله بم بوده که در سال 1382 اتفاق افتاد و جان بیش از 30 هزار نفر از هموطنانمان را گرفت و بیش از 180 میلیون دلار نیز خسارت ببار آورد.

کارشناس مسوول بهداشت محیط و حرفه ای فیروزه افزود کشور ما کشور زلزله خیزی است و زلزله های بزرگ در این کشور کم رخ نداده است، مشکل امروز ما اینست که زلزله را به فراموشی می سپاریم و فکر می کنیم مرگ و حادثه بیشتر برای همسایه است و ما دچار چنین بلاهایی نمی شویم، مخصوصا اینکه 12 سال از زلزله بم گذشته است و خاطرات آن در ذهن ما فراموش و یا کم رنگ شده است این روز یادآور احتمال هر گونه حادثه مانند زلزله بم در هر نقطه و در هر زمان در کشور می باشد. عقل سالم حکم می کند با توجه به اینکه ایران جزء 10 کشور زلزله خیز جهان می باشد و زلزله بخشی از عملکرد طبیعی کشورمان همیشه وجود داشته و دارد لذا باید آماده باشیم و این پدیده مهم را بشناسیم چرا که شناخت، پذیرش و تدبیر را به دنبال خواهد داشت و تنها در نتیجه ناآگاهی و ناآشنایی است که باید انتظار خسارت تلفات و تبعات منفی ناشی از زلزله را داشته باشیم پس نباید هرگز آن را فراموش کرد.

مهندس بشارت در آستانه سالروز زلزله بم گفت: درس آموخته های ذیل حاصل زلزله بم است که باید آنها را جدی بگیریم تا دچار حادثه و زیان و تلفات مانند زلزله بم نشویم.

1- توجه به مقاوم سازی بناها و ساختمان ها: در زلزله بم شاهد تخریب زیاد ساختمان ها و بناها بودیم در حالیکه زلزله ذاتا خسارت زا نیست بلکه ساخت و سازهای غیر ایمن (بساز و بفروش ها) ساختمان های قدیمی و فرسوده در اثر زلزله آسیب پذیر می باشد پس بهتر است ساختمان ها و مصالح بکار رفته در آنها را استاندارد و مقاوم نماییم بخصوص ساختمان ها و مراکز دولتی و از همه مهمتر مراکز امداد رسان که بایستی در زمان زلزله به مردم خدمات رسانی کنند نه اینکه خودشان دچار بحران شوند.

2- آموزش و فرهنگ سازی: آموزش هدفمند در خصوص زلزله و بالا بردن فرهنگ ایمنی جامعه در بین عموم مردم بخصوص دانش آموزان مدارس... تقویت آموزش های تخصصی کارمندان امدادرسان بخصوص پرسنل بهداشت و درمان و... بطور مستمر و پیوسته باعث آمادگی بیشتر مردم و پرسنل امدادرسان در مقابل زلزله می گردد و بایستی با آموزش، فرهنگ خود مراقبتی در مقابل زلزله را در بین مردم گسترش داد.

3- ضرورت توجه به مدیریت بحران در کشور و استان ها و شهرستان ها : باید طوری برنامه ریزی کرد که تمامی مراحل مدیریت بحران اعم از مرحله آمادگی مقابله پیشگیری و بازتوانی و بازسازی مد نظر قرار گیرد و اطلاعات اعضای ستاد بحران به روز بوده و دارای امکانات لازم در مقابل بلایا باشند. مشکل ما در ستاد بحران اینست که هنوز روحیه خرد جمعی و وحدت میان حلقه های مرتبط با مدیریت بحران در بسیاری از بلایا وجود ندارد و ناهماهنگی های زیادی در زمان زلزله و خدمات رسانی مشاهده می شود. هماهنگی و مدیریت واحد در روزهای پس از حادثه باعث می شود که از تداخل در امور (موازی کاری) کارهای سلیقه ای جلوگیری شود و امدادرسانی بهتر انجام شود.

4- جلب مشارکت های مردمی: تجربه ثابت کرده است در زمان بلایا و زلزله مردم متقاضی کمک و مشارکت می باشند و بایستی برای مقابله بهتر با زلزله و بلایا از مردم کمک گرفت و بایستی بپذیریم بحران های بزرگ با مشارکت مردم جمع و کنترل شده است. لذا بالا بردن توان مردمی در زمان بلایا کمک می کند. 1- مردم کمتر دچار حادثه شوند، 2- مردم به کمک آسیب دیدگان بشتابند. متاسفانه نقطه منفی که در زلزله بم مشاهده شد اکثر مردم خودشان روش پناهگیری را آموزش ندیده بودند و اکثر افرادی که برای کمک به منطقه آماده بودند آموزش امدادرسانی و کمک به آسیب دیدگان را ندیده بودند. لذا تمام ادراتی که در بحث امدادرسانی دخیل هستند و کلیه دانش آموزان و مردم در خصوص 4 مرحله آمادگی، مقابله، پیشگیری، بازتوانی و بازسازی آموزش ببینند و آموزش ها و مانورها را جدی بگیرند و همچنین مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی و مراکز لرزه نگاری از لحاظ تشخیص و انجام تحقیقات کاربردی برای کاهش اثرات زلزله و اعلام به موقع زلزله را تقویت نماییم.

برای شادی  روح جان باختگان زلزله بم صلوات